Sem zasvojen?

Enako kot alkoholiki ne morejo prenehati piti, zasvojeni s seksualnostjo ne morejo prenehati s samouničujočo seksualno aktivnostjo. Ta vključuje: kompulzivno masturbacijo, pornografijo, afere, plačevanje za seks, prostituiranje, razkazovanje, anonimni seks, zlorabljajoči seks in še veliko drugega. Razpad družine, spolno prenosljive bolezni in druge zdravstvene težave, finančni zlomi, izguba službe in nagnjenost k tveganju so običajne, boleče teme naših zgodb.

Prihajamo iz socialno različnih okolij: smo ministri, zdravniki, gradbinci, delavci v tovarni, prodajalci, administratorji, odvetniki, duhovniki, računovodje, terapevti, zobozdravniki, politiki in še bi lahko naštevali. Tako moški kot ženske, mladi in stari, vseh spolnih usmerjenosti, vseh etničnih in verskih pripadnosti. Te ločnice za nas niso pomembne, ker na bolezen zasvojenosti ne vplivajo - in mi verjamemo, da je zasvojensko seksualno vedenje bolezen.

Nekateri izmed nas se spopadajo še z drugimi zasvojenostmi, kot so alkohol, droge, motnje hranjenja in kompulzivno hazardiranje. Večina med nami ni vedela, kaj je bilo narobe z nami in da ima naša bolezen ime. Mislili smo, da smo preprosto umazani, slabi in nevredni ljudje – nismo vedeli, da trpimo za resnično, a na srečo ozdravljivo boleznijo.

Izmišljali smo si izgovore, naše težave smo minimalizirali in govorili smo si, da je "vsakdo obseden s seksom". Zanikali smo škodo in bolečine, ki smo jih povzročali. Sebi in drugim smo se slovesno zaobljubljali, večkrat smo bili depresivni, nekateri smo pomislili celo na samomor. Vedeli smo samo to, da želimo prenehati, a da sami tega ne zmoremo.

Če ste v dvomih - preverite vprašanja (izpolnite vprašalnik) na mednarodni spletni strani SAA.

Dvanajst korakov skupine Sex Addicts Anonymous

 1. Priznali smo, da nimamo moči nad našim seksualnim vedenjem - da je postalo naše življenje neobvladljivo.
 2. Začeli smo verjeti, da nam zdravje lahko povrne le Sila, večja od nas.
 3. Sklenili smo, da bomo svojo voljo in svoje življenje izročili skrbi Boga, kakor ga razumemo.
 4. Naredili smo temeljito in neustrašno moralno samoinventuro.
 5. Bogu, sebi in drugemu človeku smo izpovedali natančno naravo svojih zablod.
 6. Povsem pripravljeni smo prepustiti Bogu, da odpravi vse te značajske hibe.
 7. V ponižnosti smo Ga prosili, naj odpravi naše pomanjkljivosti.
 8. Naredili smo seznam vseh, ki smo jih kdaj prizadeli, in našli voljo, da to poravnamo.
 9. Tem ljudem smo se neposredno oddolžili, kjer je bilo le mogoče, razen ko bi s tem škodovali njim ali drugim.
 10. Še naprej smo opravljali osebno inventuro in nemudoma priznali, kadar nismo imeli prav.
 11. Z molitvijo in meditacijo smo si prizadevali izboljšati svoj zavestni stik z Bogom, kakor ga razumemo, molili pa zgolj za spoznanje Njegove volje in za moč, da jo udejanjamo.
 12. Potem ko smo po vseh teh korakih doživeli duhovno prebujenje, smo se trudili, da bi to sporočilo prenesli zasvojenim s seksualnostjo in ta načela udejanjali v vsem svojem početju.

(Originalni prevod Dvanajstih korakov SAA je objavljen z dovoljenjem SAA ZDA.)